druztvo-primorske-spomincice-favicon

Maske s spominčicami – kaj nam sporočajo ?

16 decemer 2020 – 18. letno srečanje o demenci v Izoli letos kot video ZOOM srečanje

Globoko v epidemiji so žal odpadle vse možnosti, da bi se svojci in vsi, ki skrbijo za osebe z demenco, srečali v živo na srečanju. Ker pa v teh časih tudi svojcem zelo manjkajo stiki in pogovori, nasveti, smo se odločili za organizacijo srečanja po spletu. Pri tem se zanašamo na kreativnost svojcev in pomoč mlajših generacij, ki nam bodo pri srečevanju na ZOOM platformi pomagali, da se vidimo in slišimo o demenci.

 • Program 18. letnega srečanja o demenci „Za bolnike z demenco na daljavo“ 16. december 2020
 • COVID kriza je zaznamovala vsebino letošnjega srečanja, saj epidemija postavlja na glavo vse naše nasvete pri skrbi za osebo z demenco, ki vključujejo pogoste in raznolike socialne stike, objeme, druženje in petje.
 • Namesto tega smo na srečanju s pomočjo metode Montessori pri demenci poiskali nasvete, kako v praksi naučiti bolnike omejitev, ki jih COVID kriza prinaša v naše življenje.
 • Spletna stran Društva Primorske spominčice je ugledala luč sveta. Na naslovu primorske.spomincice.si najdete nekaj informacij o demenci in delovanju društva doslej. Vsebina še ni dodelana
 • Po uvodnem pozdravu je družinska zdravnica Tatjana Cvetko spregovorila o razdaljah, ki se v epidemiji daljšajo.
 • COVID kriza je razkrila številne težave oseb z demenco, posebno tistih, ki so sami še nekako živeli doma ob pomoči svojcev in sosedov. Socialna izolacija, nihče jih ne obišče, ne smejo ven, ljudje se jih izogibajo. Ne razumejo navodil, ne berejo in se jih seveda ne držijo. Razdalje so postale že daljše.
 • COVID kriza je razkrila kar nekaj primerov neprepoznane demence, zato je predstavila pot do diagnoze in zdravljenja (algoritem obravnave bolnika s sumom na demenco).
 • Družinska konferenca je srečanje vseh, ki skrbijo za bolnika. Zdravstveni in socialni delavci se na skupnem srečanju s svojci pogovorijo o možnostih oskrbe danes in začrtajo plan dolgotrajne oskrbe za bolnika tudi v prihodnje. Pogosto je ključna odločitev, ali bolnik ostaja v domačem okolju ali je predvidena namestitev v domsko oskrbo.
 • Predavanje o Montessori metodi za osebe z demenco v času COVID sta izvedli Tamara Kolnik Štemberger in Andreja Ljubič, ki sta certificirani terapevtki metode Montessori pri demenci. Metoda Montessori pri demenci spodbuja bolnike in svojce, da pri sobivanju ostajajo bolniki čimdlje samostojni.
 • Spodbujajo svojce, da bolni ohranjajo samostojnost tako, da jim dopustijo, da opravijo sami opravila, ki jih še zmorejo, čeprav bolj počasi …in jim pomagajo pri tem le toliko, kolikor potrebujejo, da opravilo dokončajo. Svojci sprva potrebujejo precej potrpljenja, saj običajno vse poteka bolj počasi in se zatika, a so na koncu vsi zadovoljni, saj tako koristno izpolnijo čas dneva.
 • Nasveti, kako v praksi in s slikovnimi obvestili učiti bolnike ukrepov za preprečevanje infekcije, so bili več kot dobrodošli. Slika o umivanju rok ob umivalniku bo bolnika spomnila, da je umivanje rok pomembno, znak virusa na izhodnih vratih pa, da nas virus ogroža in ne smemo ven. Poskusiti je treba.
 • Več lahko preberete na :
  https://www.delo.si/novice/slovenija/demenco-zdravimo-z-dobrim-zivljenjem/<11.12.2020>